Een demo aanvragen

Cyberbeveiliging van Belgische KMO’s : barometer 2024

Er werden in totaal 3.286 bedrijven geïnterviewd, waarvan 2.200 in Wallonië en Brussel en 1.086 in Vlaanderen. Hierdoor is de Skyforce-barometer het breedste onderzoek naar cybersecurity in België voor deze categorie.

Nieuws

16 mei 2024

We zijn verheugd om de resultaten van onze 5e jaarlijkse editie van de cybersecurity-barometer voor KMO’s in België met u te delen. Dit jaar heeft ons onderzoek 3.286 bedrijven omvat, wat cruciale trends en belangrijke regionale verschillen op het gebied van cybersecurity heeft blootgelegd.

Belangrijkste bevindingen van de barometer 2024

  • Toename van cyberaanvallen: de afgelopen jaren is er een aanzienlijke stijging van phishing- en ransomware-aanvallen waargenomen. Echter, 2023 liet een lichte daling zien dankzij versterkte beveiligingsmaatregelen.
  • Versleuteling en beveiliging: ondanks een toename van 44% van de bedrijven die hun gegevens versleutelen, is het gebruik van firewalls met 16% gedaald en zijn regelmatige back-ups met bijna 30% afgenomen.
  • Onvoldoende bewustwording: slechts 22% van de bedrijven doet een beroep op een professional voor hun cybersecurity, waardoor de meerderheid aan aanzienlijke risico’s wordt blootgesteld.

Enkele cijfers van de 3.700 zelfstandigen die beschermd zijn

De evolutie van phishing- en ransomware-pogingen vertoont een significante toename tussen 2020 en 2022, gevolgd door een lichte daling in 2023. Dit suggereert dat cybercriminelen hun inspanningen hebben opgevoerd als gevolg van de overgang naar thuiswerken op afstand na de Coronavirus-pandemie, maar ook dat ze zich steeds meer op bedrijven van alle groottes richten. De lichte daling in 2023 geeft aan dat de getroffen beschermingsmaatregelen effectiever worden. Desalniettemin blijft het hoge aantal phishingaanvragen zorgwekkend en benadrukt het de noodzaak voor kleine bedrijven om waakzaam en goed beschermd te blijven.

Barometer 2024

Soortgelijke artikelen