Een demo aanvragen
Software voor het beheer van gegevensbeveiliging

Bijna 3 miljard gegevens te koop op het Dark Web

Bent u in gevaar?

Artikelen

14 augustus 2024

In 2024 bereikte het aantal datalekken alarmerende hoogten, met de persoonlijke informatie van bijna 3 miljard mensen die op het Dark Web circuleert. Of u nu een particulier of een professional bent, deze cijfers zijn een harde herinnering aan de realiteit van de digitale dreigingen waarmee we allemaal te maken hebben.

Wat is het Dark Web?

Het Dark Web is een verborgen deel van het internet, dat alleen toegankelijk is via specifieke software. In tegenstelling tot het « zichtbare » web dat we dagelijks gebruiken, maakt het Dark Web anoniem surfen mogelijk, waardoor het een broedplaats is voor illegale activiteiten, waaronder de verkoop van gestolen gegevens.

Hoe belanden uw gegevens op het Dark Web?

Cybercriminelen gebruiken verschillende methoden om toegang te krijgen tot uw persoonlijke informatie: phishing-aanvallen, malware, of beveiligingslekken in bedrijfssystemen. Zodra deze gegevens zijn verzameld, worden ze vaak doorverkocht op forums van het Dark Web aan andere criminelen, die ze kunnen gebruiken voor diverse frauduleuze activiteiten, zoals identiteitsdiefstal, bankfraude, of gerichte aanvallen op bedrijven.

De risico’s voor particulieren en bedrijven

Gestolen informatie kan namen, adressen, telefoonnummers, creditcardgegevens en zelfs medische informatie bevatten. Voor een particulier betekent dit een verhoogd risico op fraude en identiteitsdiefstal. Voor een bedrijf kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn: verlies van klantvertrouwen, boetes voor het niet naleven van gegevensbeschermingsregels, en reputatieschade.

Hoe weet u of uw gegevens op het Dark Web staan?

Het is mogelijk om te controleren of uw persoonlijke informatie is gecompromitteerd met behulp van dark web monitoringdiensten. Deze diensten scannen de forums en marktplaatsen van het Dark Web om de aanwezigheid van uw gegevens te detecteren. Als ze worden ontdekt, kunt u direct maatregelen nemen om de schade te beperken, zoals het wijzigen van uw wachtwoorden of het nauwlettend in de gaten houden van uw financiële accounts.

Hoe kunt u uzelf beschermen?

  • Gebruik sterke en unieke wachtwoorden: vermijd het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts.
  • Schakel tweefactorauthenticatie (2FA) in: deze maatregel voegt een extra beveiligingslaag toe.
  • Wees waakzaam voor verdachte e-mails en berichten: klik nooit op links en open geen bijlagen van onbekende bronnen.
  • Maak regelmatig back-ups van uw gegevens: in geval van een aanval kunt u uw informatie herstellen vanuit veilige back-ups.
  • Investeer in professionele cybersecurity-oplossingen: onze Cyberbox controleert en blokkeert bedreigingen voordat ze schade kunnen aanrichten.

 

Conclusie

Gegevensbeveiliging is niet langer een luxe, maar een noodzaak. Of u nu een particulier of een bedrijf bent, de dreiging van het Dark Web is reëel en voortdurend in ontwikkeling. Door proactieve maatregelen te nemen om uw informatie te beschermen, vermindert u aanzienlijk de risico’s die gepaard gaan met deze onzichtbare dreiging.

Bij Skyforce zetten wij ons in om uw gegevens te beschermen en u de benodigde tools te bieden om veilig te navigeren in de digitale wereld. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze cybersecurity-oplossingen.

Soortgelijke artikelen